Rol eerstelijns diëtist

De diëtist speelt een belangrijke rol in de begeleiding van de bariatrische cliënt. In het IFSO criterium staat dat wanneer iemand in aanmerking wil komen voor bariatrische chirurgie hij of zij een serieuze poging om af te vallen moet hebben gedaan.

In Nederland verstaan wij onder een officiële afvalpoging een afvalpoging begeleiding door een diëtist of de Weight Watchers.
Omdat veel mensen met obesitas niet voldoen aan deze voorwaarde moeten zij eerst aan de slag gaan bij een diëtist voordat zij aan een operatie mogen beginnen.

Van de cliënt wordt een aantal aanpassingen in voeding en gedrag gevraagd om zich voor te bereiden op de operatie. Het is de bedoeling dat de patiënt 4 tot 6 maanden wordt begeleid. Deze 4-6 maanden zijn bedoeld om kennis te vergaren maar ook nieuw eetgedrag te consolideren.

Inzicht eetgedrag

  • Bewustwording eetgedrag
  • Inzicht in eetpatroon / 6 eetmomenten per dag
  • Inzicht in portiegrootte / hoeveelheden
  • Inzicht in eettempo en kauwgedrag
  • Inzicht in overmatig gebruik van bepaalde voedingsmiddelen
  • Herkennen van type eter (emotioneel, extern en lijngericht eten)
  • Herkennen van valkuilen in dieetgeschiedenis

Kennis

  • Aanbevolen hoeveelheden kunnen benoemen van de Richtlijnen Goede Voeding.
  • Normale portiegrootte kunnen benoemen
  • Voorkeursproducten benoemen voor de broodmaaltijden/ warme maaltijd
  • Voorkeursproducten benoemen om te drinken.
  • Voorkeursproducten benoemen als tussendoortjes.

Motivatie

  • Bereidheid om aanpassingen te doen in het eetpatroon en eetgedrag
  • Bereidheid voor het dagelijks innemen van multivitaminen
  • Opkomst bij afspraken
  • Opvolgen van afspraken/ (dieet)adviezen